Виа Траяна
Тук преди две хиляди години са вървели римски легиони - старият римски път, наричан Траяновия път (Виа Траяна) по името на прочутия със строителните си начинания римски император Траян, е в добро състояние и днес, притежава най-добре запазената римска каменна настилка в цяла България. Всеки, който мине оттук, може да открие отлично запазена антична магистрала, достигаща до 6 м широчина, с осова линия, бордюри, тракийски светилища, допълнително засилващи интереса на туристите. Всъщност пътят е още по-древен и е прокаран от траките в началото на първото хилядолетие преди Христа, а в 61 година сл. Хр., вече е образцова пътна артерия, обслужваща военния и търговски трафик на Римската империя от Дунава до Филипополис (днешния Пловдив). Троянският проход в голямата си част се вие по останките от Виа Траяна.

Любопитно
Непосредствено до вилата е установено място с енергийно поле с доказани лечебни свойства. През 2006 г. са направени изследвания от Руската академия на науките, които са потвърдили този факт.

Трако-римски път, част от пътя Ескус - Филипопол
Събирайки в себе си няколко селищни пътеки, пътят е преминавал през девет тракийски селища и укрепления в района на Троянска община, на туристическото градче Беклемето, връх Курт хисар (Вълча крепост) на югоизток и е слизал в района на село Христо Даново. В непосредствена близост до трасето на този път са открити находки от времето на Филип ІІ и Александър ІІІ Македонски. Трасето е част от пътя Ескус - Филипопол, осъществявал една от най-преките връзки от Дунавския лимес до провинция Тракия. Той е свързвал Крайдунавския с Централния път, пресичайки Хемус през днешния Троянски проход. Останки на две от обслужващите го пътни станции могат да се видят и днес. Ad Radices (При полите на планината) съответства на мястото, където се намира - местността Попина лъка в близост до махала Камен мост. И днес повърхността се откриват останки от битова и строителна керамика и монети. Вероятно основните постройки на станцията са се намирали под стария санаториум Шамака. Sub Radices е разположена в източните покрайнини на село Христо Даново, в южното подножие на днешния Троянски поход. Разкрити са останките на 4 значими постройки - военна сграда, преториумът на командващия военните части в Sub Radices през IV век, ранно-християнска църква и по-малки съоръжения.

 
местоположение
услуги
фотогалерия
контакти и резервации